Mockasiner är en gammal uppfinning, som använts av Nordamerikas indianer sedan urminnes tider. Dessa mockasiner var då självklart handgjorda och skulle fungera som något stryktåligt att ha på fötterna.

Idag är mockasiner ofta avsedda för barn och då för inomhusbruk. Man skulle kunna säga att mockasiner i detta fall är som tjocka strumpor (eller sockar), fast med lädersula. Detta är en alldeles utomordentlig uppfinning, eftersom lädersulan fungerar som ett halkskydd för barnet. Strumpor är ju annars ganska lätt att glida fram på, vilket gör att barnet ofta ramlar och halkar på främst hala underlag – exempelvis trägolv. Dessutom är mockasinerna varma och sköna att ha på sig och kan användas både som de är eller med en extra strumpa i om man skulle behöva extra “isolering”. Mockasiner finns förstås i olika storlekar och utföranden, med andra ord alla möjliga färger och tryck (populära tryck som ex. Batman eller Barbie finns). De flesta svenska klädkedjor säljer mockasiner för barn.

Det finns också mockasiner som fungerar som lågskor, både för män och kvinnor. Dessa är till viss del inspirerade av de “klassiska” mockasinerna som indianerna hade fast i annat, modernare utförande. Materialet i denna typ av mockasiner är oftast läder (eller imitation) samt mocka. Dessa finns också i en massa olika färger. En tunn sula gör att man känner av underlaget väl under fötterna. Det finurliga med den här typen av mockasin är att de formar sig efter foten, vilket gör dem mycket bekväma att ha på sig. Ytterligare en fördel är förstås att de är lätta att ta av och på.