Sockiplast är som namnet antyder sockar med plastsula. Själva konceptet skapades av Sivert Stureson år 1959. Ursprungligen var det en relativt simpel bomullssocka som byggdes på med en enkel plastad sula utan mönster. Eftersom plastsulan saknade mönster var dessa tidiga Sockiplast ganska hala. Senare kom man på att det gick att placera produkten på ett galler efter ugnstorkningen. På så sätt kunde man skapa ett karakteristiskt räfflat mönster med rader i plastsulan. Denna innovation ökade friktionen mellan sulan och golvet, vilket gjorde att Sockiplasten blev användbar även som ersättning för sportskor på gymnastiklektionerna. I Sverige användes faktiskt Sockiplast väldigt flitigt under framför allt 1970-talet och 1980-talet.

Företaget Nowali är den huvudsakliga tillverkaren av Sockiplast. Det ligger i Gällstad i Västergötland. Sockiplast tillverkas i en mängd olika färger likt vanliga sockor, men antalet olika varianter är ganska begränsat. Nuförtiden har produkten sannolikt passerat sin storhetstid för gott, men det finns fortfarande många som älskar sina Sockiplast.

Just att de är halkfria gillas av föräldrar som är oroliga för sina barn. Den speciella räfflade plastsulan ger ett otroligt bra grepp även på glatta ytor. Därför är de också lämpliga för en rad andra inomhusaktiviteter. Andra gillar utseendet och den speciella designen och köper Sockiplast för att sticka ut från mängden eller som samlarobjekt.

För att summera är Sockiplast en väldigt speciell uppfinning som har en intressant historia i Sverige. Många har en gång sprungit runt med Sockiplast på fötterna och har ofta trevliga minnen från gymnastiklektionerna. Kanske gör de en “comeback” i framtiden, men vem som helst kan fortfarande njuta av dem.